RSS

Ragam Raya

10 Aug

Yeaaahhhh… dah raya!

Ops!

Alhamdulillah.. setelah diberi kesempatan bertemu dengan ramadhan, kini bersua pula dengan syawal yang meriah. Hari ini dah masuk syawal yang ketiga. Still ramai yang buat open house dan gerakan jaulah. Pakat-pakat kumpul dan pergi ke rumah sahabat-sahabat lain. Best! ^__^

Saya pula, raya ketiga memilih untuk duduk kat rumah. Menghilangkan keletihan semalam. Menziarahi 10 buah rumah dalam masa sehari. Bukan hanya kaki yang penat berjalan, mulut pun penat dah mengunyah. Aktiviti semalam makan saja.. saya pula makan sekadar yang mampu dan perlu. Cuma saya pastikan air habis diminum. Tak manis pula kan lau tak dihabiskan..

Dah namanya raya kan. ^_^

Tapi.. dalam keseronokan beraya, adab ziarah jangan lupa.. akhlak dan syariat tetap kena jaga.

Pakaian raya still kena menepati syarat tutup aurat dan pengaulan kena waspada. Tahu siapa yang boleh dan tidak boleh salam. Jangan asal nak salam jer.. Free-free dapat dosa di hari raya.. ^_^

———————————————————————–

Seronoknya raya ialah “baru”.. baju baru, kasut baru, tudung baru. Yang besar sikit, kereta baru dan rumah baru. Yang melampau tu, isteri baru.. hehehe. Hakikatnya raya suatu yang menyeronokkan bagi yang tidak mampu, mereka hanya akan merasa “baru” ketika sambutan raya sahaja. Setahun sekali.

Bagi yang sangat-sangat tidak mampu, mungkin hari raya sama seperti hari-hari yang lain. Tiada yang berbeza. Bahkan mungkin ada yang semakin sayu merenung nasib diri. Si ibu dan ayah merasa bersalah saat menatap wajah anak-anak kerana tidak mampu membelikan baju raya seperti kanak-kanak lain. Moga anak-anak itu memahami erti redha dan sabar..

Untuk yang mampu dan sangat-sangat mampu. Berhati-hati dengan harta yang dimiliki.

Time raya ni.. ramai sangat yang nak bertanding.. Pakaian raya paling cantiklah, rumah paling cantik dan besar laaa.. macam-macam perangai. Ada yang sampai tak senang duduk kalau tengok jiran sebelah beli perabot baru atau renovate rumah. Nak juga buat.. raya sahaja, berpuluh-puluh ribu habis. Hanya nak puaskan hati dan puaskan mata yang memandang yang hakikatnya TIDAK PERNAH dan AKAN PUAS pun..

Ada juga yang terlebih rendah diri.. tak nak ajak sahabat-sahabat ke rumah sebab malu. Malu rumah kecik, tak cantik dan tak besar macam yang lain. Ada juga yang malu nak kenalkan keluarga sendiri, hanya kerana keluarga tak nampak mewah dan uptodate.. Allahuakbar!! Jika ada yang rasa sebegini, semak semula hati. Apa sangatlah harta yang nak dibanggakan. Bila-bila masa sahaja Allah tarik. Jangan lupa diri!!

Kaya tidak semestinya bertaqwa dan bahagia.. Tidak confirm membawa ke syurga!

So, bersyukur dengan apa yang kita ada. Ikhlaslah dalam menerimanya. Semuanya adalah amanah. Berbangga kerana harta, bukan aset yang menjamin bahagia..

SELAMAT HARI RAYA… Assalamualaikum..

 

 

Advertisements
 
Leave a comment

Posted by on August 10, 2013 in BICARA HATI

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: